sobota, 7 lipca 2012

Żeberka w kapuście





Produkty:
- 0,5- 1 kg żeberek
- ok.70g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki mąki ( do obtoczenia żeberek)
- przyprawy ( sól,pieprz mielony,pieprz w ziarenkach,ziele angielskie,liść laurowy,ostra papryka,chili)

Sposób przygotowania:
Na początku kroimy kapustę na małe kawałki. Następnie przystępujemy do przygotowania żeberek,które myjemy i kroimy wg.własnego uznania. Tak przygotowane żeberka obtaczamy w ulubionym zestawie przypraw lub po prostu w vegecie i pieprzu. Następnie obtaczamy mięso w mące i podsmażamy na oliwie z oliwek lub oleju. Po podsmażeniu żeberek kroimy cebulę na drobną kostkę i podsmażamy na tym samym tłuszczu ,na którym smażyliśmy żeberka.
W kolejnym etapie przygotowujemy potrawę do pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonej kapusty,następnie kładziemy kilka kawałków mięsa. Mięso posypujemy chili i częścią podsmażonej cebulki.Następnie kładziemy kolejną warstwę kapusty,żeberek, które posypujemy ostrą papryką i resztą podsmażonej cebulki. Całość przykrywamy resztą kapusty,którą posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu,3-4 ziarenkami ziela angielskiego oraz 2- 3 li,mi laurowymi. tak przygotowaną potrawę podlewamy wodą a naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową,wstawiamy do piekarnika na ok.2,5h ( 200stopni). Po ok. 2h wyciągamy potrawę z piekarnika i dokładamy do niej koncentratu pomidorowego, całość dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz