wtorek, 3 lipca 2012
Szarlotka z kruszonką
Produkty:
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- ewentualnie kilka łyżek śmietay
- 1 kg jabłek
- cynamon
Przygotowanie:
2/3 kostki margaryny siekamy nożem z 2 szklankami mąki. Dodajemy 3/4 szklanki cukru,żółtko,ubite białko i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy. Jeżeli po wyrobieniu ciasto nie będzie chciało ładnie się zespolić możemy dodać troszkę śmietany. Z ciasta formujemy kulkę i schładzamy w lodówce przez 1 h.
Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy w ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucamy do garnka,podlewamy wodą,dodajemy cynamon i cukier ( po kilka łyżek,w zależności od upodobań i kwasowości jabłek) i gotujemy przez 15 minut.
Po wyjęciu z lodówki całe ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Ma mieć ok 1 cm grubości. Za pomocą widelca robimy w nim kilka nakłóć i popiekamy przez 10 minut w temp.175 stopni ( z termoobiegiem). Wyjmujemy i nakładamy na to masę jabłkową.
Czas na wierzchnią warstwę ciasta. Z 2 szklanek mąki,1/3 tłuszczu i 1/4 szklanki cukru wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz