środa, 11 lipca 2012

Faworki

Danie przygotowywane przeze mnie tylko raz w roku,bo jest z nim trochę zachodu....ale warto czekać na tłusty czwartek:-) Z podanego poniżej przepisu wychodzą ok. 3-4 talerze faworków.


Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu
3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić ( trwa to dość długo) aby ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze wybić wałkiem, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie ciasto należy cieniutko rozwałkować, radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach 12x3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, osączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz