wtorek, 3 lipca 2012

Tarta Malinowa



Produkty:
Ciasto kruche:
-200g mąki
-100g zimnego masła
-1 jajko
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
-500g serka mascarpone
-mała śmietana ( 250g ) 36% do deserów
-miseczka malin ( 1,5 opakowania)
-olejek waniliowy

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypujemy uprzednio przesianą mąkę i pokrojone w kawałki zimne masło. Łączymy je ze sobą. Następnie dodajemy pozostałe produkty na ciasto kruche i ugniatamy do momentu aż ciasto będzie na tyle plastyczne i połaczone,że będzie można z niego ulepić kulę. Kulkę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodowki na 30 minut. Po wskazanym czasie wyciągamy ciasto z lodówki ,wałkujemy i układamy do formy. Widelcem nakłuwamy dość gęsto całą powierzchnię ciasta,wkładamy znowu na 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki,wysypujemy fasolę na ciasto jako obciążniki i przykrywamy cisato papierem do pieczenia - pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i połowę obciążników i pieczemy kolejny 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto po wyjęciu należy pozostawić do ostygnięcia.




Przygotowanie nadzienia:

Maliny myjemy i układamy na ręczniku papierowym aby je osuszyć. Serek mascarpone mieszam łyżką dokładnie z cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Ubitą śmietanę dodajemy do mascarpone,mieszamy. Nakładamy łyżką nadzienie na wystudzone ciasto - całość dekorujemy malinami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz