poniedziałek, 16 lipca 2012

Roladki z mięsa mielonego z porem

Przepis wynaleziony i zapożyczony od nieznanego dla mnie autora w internecie. Sprawdzony przy okazji jednej z wizyt odwietkowych u mego maleństwa. Gościom przypadł do gustu mi również- tym bardziej,że wcale nie jest czasochłonny.






Składniki:
- por - 300g
- mięso mielone - 400g
- musztarda pikantna -3 łyżki
- śmietana słodka - 250 ml
- sól,pieprz do smaku
- jajko - 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Na początku czyścimy pora,kroimy na kawałki wielkości 5 cm i myjemy. Układamy pora ciasno w garnuszku i dusimy przez 10 minut w 125 ml posolonej wody. Następnie osączmy pora na sicie a wywar zachować do duszenia.
Następnie przygotowujemy sos śmietanowy: 4 łyżki śmietany mieszamy z mąką,pieprzem i musztardą. Dodajemy wywar z pora i lekko podgrzewamy. Czekamy aż ostygnie.
Mięso mieszamy z jajkiem ,sosem śmietanowym i doprawiamy do smaku ( solą i pieprzem). Następnie łyżką nabieramy mięso ,wkładamy kawałki pora i formujemy z tego roladki.
Roladki obtaczamy w mące i smażymy na oleju na średnim ogniu, często obracając tak aby miały kolor ze wszystkich stron.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz