Kolejne wrzucone przeze mnie na bloga danie to Kartoflanka a la rioja zwana przeze mnie Gulaszem z chorizo. Niestety dość dawno nie robiłam tego dania więc nie posiadam zdjęć do wrzucenia,ale obiecuję to nadrobić:-)
Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag chorizo
20 dag białej cebuli
40 dag czerwonej papryki
20 dag pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego ( ewentualnie wody)
świeży tymianek
sól
oliwa
1-2 ząbki czosnku
liśc laurowy
łagodna wędzona papryka w proszku ( może też być zwykła papryka)
Sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę i czosnek siekamy, chorizo kroimy w grube plasterki. Podsmażamy warzywa na oliwie na małym ogniu przez 10 minut ( czosnek dodajemy na końcu, żeby się nie przypalił). Dodajemy ziemniaki, sparzone,obrane ze skórki i pokrojone pomidory, chorizo, liść laurowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem aż składniki będą miękkie ( jakieś 15 minut).
Na talerzu możemy polać danie oliwą - smakuje jeszcze lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz