poniedziałek, 22 października 2012
Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
Składniki:
500g makaronu
100g wędzonego łososia
200g tartego sera mozzarella
100 ml śmietanki 30%
pół pęczka świeżej bazylii
szczypta osterej papryki
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
Sposób pzygotowania:
Makaron gotujemy tak , aby był lekko twardy, odcedzamy. Łososia kroimy w paski. Zioła należy posiekać. Startą mozzarellę wymieszać ze śmietaną.
Na dno posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia wykładamy połowę makarony, posypujemy papryką i pieprzem. Wykładamy łososia, posypujemy pieprzem i posiekanymi ziołami. Przykrywamy resztą makaronu i serową warstwą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy przez 15 minut.
Przed podaniem doprawiamy sokiem z cytryny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Istna bomba jeśli chodzi o omega-3 :) Łosoś w połączeniu z olejem rzepakowym zapewnią dużą dawkę tego zdrowodajnego kwasu :)
OdpowiedzUsuń