sobota, 13 października 2012

Tarta Cebulowa


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
5 łyżek wody

Farsz:
750 g cebuli
3 łyzki oleju
1 łyżeczka kminku
100 ml śmietany 18%
100g sera żółtego
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Masło wymieszaj z proszkiem i solą. Dodaj posiekane masło. Cukier rozpuść w wodzie, dodaj olej. Wymieszaj, wlej do ciasta. Zagnieć. Uformuj kulkę , zawiń w folię i schładzaj pół godziny.
Ciastem wyklej dno i boki formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Dopraw przyprawami i ziołami. Wyłóż na ciasto. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Zalej tartę. Piecz ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz