niedziela, 7 października 2012

Babka jogurtowa





Składniki:

25 dag jogurtu naturalnego
25 dag mąki
7 dag masła
3 jajka
15 dag cukru pudru
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło stopić w rondelku na bardzo małym ogniu. Wymieszać jogurt z jajkami, następnie dodać przesiany cukier puder. Zetrzeć na tarce 1 łyżeczkę skórki z cytryny i dodać do masy. Wlać do masy roztopione i ostudzone mało, dokładnie wymieszać. Stopniowo wsypywać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać ciasto do formy i piec 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Babkę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć odwracjąc formę i lekko odchylając boki. Posypać babkę cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz