sobota, 13 października 2012
Kaczka po pekińsku
Składniki:
1 kaczka ( ok.1,5 - 2 kg), 10 dymek, ogórek, papier ryżowy
Sos Śliwkowy:
25 dag powideł śliwkowych,
1/4 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki sosu sojowego
łyżka sherry
po 1/4 łyżeczki cynamonu i ostrej papryki
łyżeczka prażonego sezamu
Glazura:
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
łyżka mąki ziemniaczanej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka octu winnego
łyżeczka oleju
łyżeczka przyprawy 5 smaków
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek należy obrać i drobno posiekać, po czym wymieszać z pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania glazury.
kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem. tuszkę posmarować glazurą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
Piec 1 h 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotować sos: wszystkie składniki ( z wyjątkiem sezamu) dokładnie wymieszać. Mieszając podgrzewać w rondelku ok. 5 minut. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać sezam i schłodzić.
Dymkę i ogórek pokroić w zapałkę. Mięso kaczki pokroić na plasterki. Podawać na papierze ryżowym, wcześniej zwilżonym wodą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz