niedziela, 7 października 2012

Zapiekanka ziemniaczano - pieczarkowa



Składniki:

80 dag ziemniaków
50 dag pieczarek
10 dag boczku
2 cebue
5 łyżek oleju
1 pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany
150 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej odzie. Odcedzić , obrać, pokroić. Boczek pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać , posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić boczek, przesmażyć, zdjąć. Pieczarki wrzucić na ten sam tłuszcz, przesmażyć, zdjąć z patelni. Resztę oleju wlać na patelnię, wrzucić ziemniaki, podsmażyc ze wszystkich stron.
Dodać cebulę, a po chwili boczek i pieczarki. Smażyć, mieszając przez 10 minut, po czym przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypiorek opłukać, osuszyć ,pokroić. Śmietanę połączyć z jogurtem, dodać czosnek i połowę szczypiorku, wymieszać. Potrawę posypać pozostałym szczypiorkiem. Sos szczypiorkowy podawać w osobnym naczyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz