sobota, 27 października 2012

Eskalopki z kurczaka z sosem pieczarkowym




 Składniki:
1/2 kg piersi kurczaka
20 dag pieczarek
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
250 ml bulionu drobiowego lub grzybowego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka dokładnie opłucz i osusz/ Pokrój je na kawałki o wielkości 1x1 cm. Oprósz solą i pieprzem. Potem obtocz w mące.
Obtoczoną pierś smaż na rozgrzanej oliwie do uzyskania złotego koloru. Mięso odłóż do naczynia.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś kawałki kurczaka, podsmaż pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki z dodatkiem 2 łyżek masła.
Ugotuj bulion i wlej go do podsmażonych pieczarek. Chwilę gotuj. Następnie dodaj mąkę , aby zagęścić sos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz