poniedziałek, 5 listopada 2012

Ciasto dyniowe


Składniki:

1 kostka margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczkę cynamonu
1 cukier waniliowy
dynia ( po obraniu i wydrążeniu) 200g

Sposób przygotowania:

Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dynię obieramy i musimy zetrzeć na tarce tak aby otrzymać szklankę dyniowej masy. Następnie oddzielamy żółtka od białek. W oddzielnej misce ucieramy miękką margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek.
Do masy żółtkowej dodajemy partiami mąkę wymieszaną z dodatkami i dodajemy utartą dynię. Wlewamy sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzenym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz