niedziela, 30 września 2012

Zapiekane Cannelloni



Składniki:

40 dag mięsa mielonego
16 rurek cannelloni
20 dag pomidorów
2 łyżki oleju
cebula
ząbek czosnku
1/2 pęczka oregano
łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
czarny pieprz
sól
25 dag sera ricotta
1,5 szklanki mleka
4 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Mięso mielone usmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę oraz czosnek obierz , a następnie posiekaj, dodaj do mięsa, wymieszaj i przesmaż z parmezanem. Pomidory sparz a następnie zdejmij z nich skóki. Pokrój je w dość drobną kostkę.
Do mięsa na patelni dołóż posiekane oregano, 4 łyżki pomidorów oraz marynowany zielony pieprz. Smaż razem przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie mięso dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Rurki cannelloni napełnij starannie przygotowanym farszem mięsno - warzywnym, po czym ułóż je w dokładnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Ser ricotta wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. resztę pokrojonych pomidorów ułóż wokół cannelloni. Na wierzchu nafaszerowanego makaronu wyłóż ser z mlekiem, całość posyp startym parmezanem. Cannelloni piecz następnie przez ok. 30 minut. Gotowe danie od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz