czwartek, 6 września 2012
Ciasto śliwkowe
Składniki:
150 g mąki
125 g masła lub margaryny
80 g cukru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
śliwki
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i śmietaną. Dobrze wyrabiamy. Robimy z ciasta kulkę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Wyciągamy, wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki wyjmując pestki. Następnie śliwki układamy na cieście i posypujemy cukrem waniliowy.Pieczemy ok.35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz