A dziś odrobina kuchnie regionalnej czyli Kartacze - potrawa bardzo popularna w regionach północno- wschodniej Polski.
Składniki:
Ciasto:
4 kg dużych ziemniaków
Farsz:
30 dag wołowiny
10-20 dag wieprzowiny
2 cebule
tłuszcz do smażenia
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
3 kg ziemniaków obrać, umyć, zetrzeć i odcisnąć przez gazę. Pozostałe ugotować w mundurkach, obrać i zmielić, połączyć z surowymi ziemniakami. Z masy uformować placki o wadze 8 dag. Przyrządzić farsz: mięso zmielić, dodać cebulę podsmażoną na tłuszczu ,doprawić solą i pieprzem ( w razie potrzeby wlać 2- 3 łyżki rosołu), wymieszać. Na placki nakładać farsz, zaginać ich krawędzie formując owalne wydłużone kluski. Kartacze wkładać ostrożnie do wrzącej osolonej wody i powoli nie przerywając wrzenia gotować przez ok. 1 godzinę w zależności od wielkości klusek. Wyjmować durszlakiem, układać na podgrzanym półmisku. Przed podaniem polać okrasą ze słoniny i cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz