niedziela, 30 września 2012

Ciasto jogurtowe z czekoladą





Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g poszatkowanej gorzkiej czekolady

dodatkowo: cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce wymieszać cukier z jajkiem, jogurtem, olejem i aromatem. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.
Do mokrych składników dodać mąkę i krótko ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni ( funkcja góra - dół) na najniższym poziomie piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz