Składniki:
Ciasto:
12 dag mąki
12 dag masła
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
12 dag serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
Do dekoracji:
12 dag malin
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno jajko, mleko, odrobinę soli i przesiana z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do momentu aż masa będzie idealnie gładka i puszysta, a na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
Foremki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości i lekko wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika ( 175 stopni) i pieczemy 15-20 minut ( aż nabiorą złotego koloru). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na babeczkach. Dekorujemy malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz