Składniki:
520 g mąki
170 g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
1 szklanka śmietany 12 % lub 18 %
1 szklanka naturalnego jogurtu
120 ml oleju
100 g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, sodę i sól wymieszać razem. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
Następnie mokre i suche składniki wymieszać razem( mieszamy łyżką do momentu zwilgotnienia składników). Dodać do tego rodzynki.
Cynamon wymieszać z 80 g cukru.
Keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu - czynność tę powtarzamy 3 razy- kończąc na cynamonie. W ciasto wkładamy nóż i przecinamy je wzdłuż keksówki ( wtedy warstwy bardziej się wymieszają). Piec 65 minut w temperaturze 150 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz