środa, 7 listopada 2012

Kapuśniak


Niestety nikt nigdy nie nauczył mnie gotować zup. Mimo iż danie łatwe i bardzo proste w przygotowaniu jest to moja pięta Achillesowa. Dziś przepis na pierwszą wykonaną w życiu przeze mnie zupę:-)

Składniki:

1 porcja włoszczyzny
1 duża cebula
1 listek laurowy
8-10 ziaren pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
350 g kapusty kiszonej
250 g wędzonego boczku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą włoszczyznę i przekrojoną na pół cebulę zalej zimną wodą ( 1 i 1/2 litra). Dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Gotuj aż warzywa będą miękkie i odcedż. Boczek pokrój w paski , a cebulę w drobną kostkę. Na niewielkim ogniu podsmaż boczek, tak aby wytopił się tłuszcz i następnie dodaj pokrojoną cebulę. Przesmażaj aż boczek i cebula się zarumienią. Zestaw patelnię z ognia i po chwili wlej na nią ok 1/2 szklanki wody. Kapustę posiekaj i przełóż do dużego garnka. Do kapusty wlej zawartość patelni, dolej wywar warzywny, dopraw solą i piprzem i gotuj ok. 30-40 minut, aż kapusta zmięknie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz