Składniki
1 op. delicji z czekoladowych
Masa jabłkowa:
2 duże jabłka
1 czubata łyżki cukru
kora cynamonowa
galaretka cytrynowa
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki 30%
2 pełne łyżki cukru pudru
1 op. żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypać 1 łyżką
cukru, świeżo otartą korą cynamonu. Rozpuścić galaretkę cytrynową w 300
ml wrzątku. Wieszać, aby galaretka się rozpuściła wsypać starte jabłka,
przestudzić. Gdy masa jest prawie zimna przełożyć ją na biszkopty w tortownicy i wstawić do lodówki, aby masa zesztywniała.
Żelatynę fix deserową przygotować według opisu na opakowaniu.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru
i płynną żelatynę. Jeszcze chwilę miksować, aby masy dobrze się
połączyły. Na masie jabłkowej rozrzucić mrożone borówki amerykańskie i
wyłożyć na to ubitą śmietanę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu posypać startą gorzką czekoladą i borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz