piątek, 9 listopada 2012

Torcik jabłkowy z bitą śmietaną

Składniki

1 op. delicji z czekoladowych


Masa jabłkowa:

2 duże jabłka
1 czubata łyżki cukru
kora cynamonowa
galaretka cytrynowa

Masa śmietanowa:

½ l śmietany kremówki 30%
2 pełne łyżki cukru pudru
1 op. żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypać 1 łyżką cukru, świeżo otartą korą cynamonu. Rozpuścić galaretkę cytrynową w 300 ml wrzątku. Wieszać, aby galaretka się rozpuściła wsypać starte jabłka, przestudzić. Gdy masa jest prawie zimna przełożyć ją na biszkopty w tortownicy i wstawić do lodówki, aby masa zesztywniała.
Żelatynę fix deserową przygotować według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i płynną żelatynę. Jeszcze chwilę miksować, aby masy dobrze się połączyły. Na masie jabłkowej rozrzucić mrożone borówki amerykańskie i wyłożyć na to ubitą śmietanę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu posypać startą gorzką czekoladą i borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz