sobota, 20 kwietnia 2013
żurek z jajkiem i kiełbasą
Składniki:
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 20 dag wędzonych żeberek 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 3-4 grzyby suszone
- 1/2 l zakwasu na żurek
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- gałązka natki
- olej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, umyć, zalać 1 i 1/2 l wody. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca. Gotować na małym ogniu 30 min.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół. Natkę opłukać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Warzywa, mięso oraz kiełbasę wyjąć z wywaru. Z żeberek usunąć kości, mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać 1-2 łyżki oleju, obsmażyć białą kiełbasę.
Odlać 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodać zakwas, zagotować. Dołożyć mięso z żeberek doprawić łyżką majeranku, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wywaru, wlać do garnka, gotować 2-3 min.
Żurek nalać do miseczek, dołożyć po kawałku białej kiełbasy i 1-2 połówki jajka. Ozdobić natką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz