sobota, 20 kwietnia 2013

Mazurek Kajmakowy



Składniki:

Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 10dkg cukru
- 20 dkg margaryny
- 2 łyżki gęstej  śmietany 36%
- jedno żółtko

Masa:
- masa krówkowa o smaku toffi

Przybranie:
-migdały
- rodzynki


Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę połączyć z pokrojonymi kostkami masła,cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Szybko zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce około godziny. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 0,5 cm. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i uformować ozdobne brzegi. Piec ok. 35 minut w temperaturze 220 stopni na złoty kolor.

Na ostudzone ciasto wylać gotową masę krówkową i udekorować płatkami migdałów i rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz