piątek, 9 listopada 2012
Zapiekanka z pulpecikami
Składniki:
600g mięsa mielonego
250g pieczarek
2 cebule
1 kajzerka
1 jajko
8 pomidorków cherry
300g ziemniaków
1 pęczek szczypiorku
bułka tarta
sól, pieprz
Sos:
400 ml śmietany 12%
2 jajka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka vegety
Sposób przygotowania:
Sos: Przygotuj go ze śietany wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawami.
Bułkę namocz w wodzie i dokładnie wyciśnij. Wymieszaj ją z mielonym mięsem. Dodaj jajko, pieprz i sól. Mieszaj aż do połączenia się składników. Uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na patelni na rumiano ok. 4 minut. Obierz ziemniaki, przetnij na pół i gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Pieczarki pokrój w palsterki i podsmaż z pociętą w piórka cebulą. W żaroodpornym naczyniu układaj na przemian kotlety i ziemniaki. Całość posyp pieczarkami z cebulką i zalej sosem. Na wierzchu ułóż ćwiartki pomidorków i posyp całość szczypiorkiem. Piecz w piekarniku przez ok. 30 minut w 200 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz