sobota, 15 września 2012

Tarta warzywno - ziołowa


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki zimnego masła
szczypta soli
żółtko
3-4 łyżki wody ( do nadania konsystencji)

Farsz:
4 pomidory
50 dag ziemniaków
20 dag białego sera
2 jajka
150 ml jogurtu
ząbek czosnku
po łyżce siekanych ziół: natki, szczypiorku, bazylii, tymianku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Ziemniaki ugotować, schłodzić, zmielić z serem. Czonek przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków i sera dodajemy jajka, jogurt, czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i posypaną łyżką mąki formę do tarty. Zapiec ciasto na złoto w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Na zapieczone ciasto wyłożyć masę ziemniaczaną, plastry pomidorów i piec przez 30 minut.
Tartę podać ubraną np. tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz